JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. På svenska om utmanaren till Java

ScalaPå svenska
om utmanaren till Java

Scala är programspråket som sägs ha ökat prestandan på twitter med en faktor tio. Nu kommer den första kursboken på svenska.
Godis för programmerare Scala stöder generiska klasser och polymorfism, och klassdefinitioner kan ta typparametrar. Språket är statiskt typat och härleder själv typinformation där det är möjligt.

Alla metoder kan appliceras infix och postfix. Nya satstyper kan definieras, exempelvis en ny typ av loop.

Mönstermatchning stöds för XML-data  för att underlätta webbutveckling.
Scala kombinerar så kallad objektorienterad programmering med funktionell programmering. Det vill säga den språktyp som faktiskt används idag i språk som Java och C++, med den språktyp alla drömmer om att få använda istället – så ser i alla fall en vanlig uppfattning ut.

Språket har utvecklats inom den akademiska världen. En ambition med språket var att vara stabilt, ge hög prestanda och att vara lämpligt att användas inom industrin.
 
Målet med boken sägs vara att ge en lättsmält introduktion till språket och inte förutsätta att läsaren redan är expert på programmering. Huvudförfattaren Olle Kullberg har arbetat som konsult inom telekom, bank och CRM.

Scala är tätt integrerat med Java: Scalaprogram körs i en Javamaskin, kan använda Javas programbibliotek och kan anropas från Javaprogram. Det finns också stöd för integrering med Microsoft .NET Framework.  Utvecklingsmiljön Eclipse stöder Scala.

Ett av språkets influenser är Erlang – Ericssons telekomspråk.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)