JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft tar notan för H.264 i Chrome
Microsofts mediamodul för Googles webbläsare Chrome stöder videoformatet H.264. Detta räddar möjligheten för Chrome-användare att se H.264–video.
Dagens webbläsare visar video via insticksmoduler från företag som Apple, Microsoft och Real. I nästa generation webbläsare stöds video direkt.

Så långt har alla varit överens. Problemet har varit att bestämma vilka videoformat som ska stödjas.

Formatet H.264 är av god kvalitet men är inte gratis och Google har med hänvisning till detta tackat nej till att licensera det för sin webbläsare Chrome.

– Det kostar stora royalties att använda och distribuera H.264 i webbläsare, operativsystem, hårdvara och publicistiskt. Och det finns inga garantier för att avgifterna inte kommer att höjas ytterligare i framtiden, säger Google.

– För företag som oss handlar det om småpengar, men för nästa generation av uppstartföretag på videoområdet och på nya marknader så hämmas innovationen av de här avgifterna.

Istället stöder Google sitt eget licensfria videoformat WebM i Chrome.

Microsoft träder nu in och räddar H.264 för Chromesurfarna. Företaget släpper en version av sin mediamodul Media Player till Chrome, och den stöder H.264. Modulen släpps för Chrome på Microsofts eget pc-operativsystem Windows.
 
– På Microsoft respekterar vi att Windowskunder vill ha den bästa upplevelsen av webben inklusive möjligheten att avnjuta den bredaste vidden av innehåll som finns tillgänglig i H.264-format, kommenterar Microsoft.

Microsoft är själv medlem i MPEG-konsortiet, tillsammans med bland annat Ericsson, Sony Ericsson och Apple, så notan för H.264 betalar Microsoft till sig själv.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)