JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia-vd oroas över Apple-Google
I en intervju i tidningen Financial Times varnar Telias vd Lars Nyberg för att Apple och Google håller på att utveckla ett duopol på smartmobilmarknaden, och hoppas på ökad konkurrens i framtiden.
Lars Nyberg säger att han å ena sidan välkomnar de ökade intäkterna från webbtjänster som användare av Iphone och Androidmobiler utnyttjar. Men å andra sidan är han orolig över deras dominans. Iphone och Androidmobiler står idag för 9 av 10 sålda smartmobiler hos Telia. Smartmobiler stod för 70 procent av Telias mobilförsäljning i fjol, och 90 procent av försäljningen i julhandeln.

– Som kund vill jag se fler konkurrenter, och inte ha en eller två dominanter, säger Nyberg till Financial Times.

Lars Nyberg är inte ensam. För några veckor sedan bildade fem stora europeiska operatörer en expertgrupp som ska sätta tummen i ögat på duopolet och hålla täta kontakter med europeiska konkurrensmyndigheter (länk).  

Han tror dock att Nokia kan slå tillbaka i en snar framtid.

– Jag skulle inte räkna ut dem. Det ser ut som Android och Apple just nu, men saker och ting kan ändras mycket snabbt i den här branschen.

I intervjun kommenterade Lars Nyberg också det faktum att Teliasonera bara fått några tusen abonnenter i sitt LTE-nät, som man med stolthet lanserade i december 2009 och då var först i världen. Han förnekade att satsningen floppat.

– Jag är övertygad om att 4G kommer att bli mycket framgångsrikt, men det kommer att ta lång tid, säger han.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)