JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Sann 4G” kan klubbas i veckan
Specifikationen till LTE:s uppföljare, kallad LTE Advanced, kan klubbas i veckan vid en konferens i Taiwan. Med LTE Advanced utlovas en maximal nedladdningstakt på 1 Gbit/s – tio gånger snabbare än dagens LTE.
Mobilstandarden LTE har knappt lämnat startgroparna – standarden väntas inte stå för mer än någon procent av all mobiltrafik i år. Ändå håller planerna på nästa generation, kallad LTE Advanced, att ta form vilket inte minst visade sig på Mobile World Congress i förra veckan (länk).

Specifikationen för LTE Advanced, som väntas ge nedlänkar i 1 Gbit/s vid stillastående och 100 Mbit/s i rörelse, är dock ännu inte klubbad. Men det kan komma att ske redan denna vecka, då 800 personer från mobilindustrin samlats till möte i Taiwan på en konferens ordnad av standardiseringsorganet 3GPP. Specifikationen  är efterlängtad då mycket arbete redan startat. De första provnäten väntas tas i drift någon gång 2014 eller 2015, vilket innebär att halvledarna måste finnas färdiga 2013, och sålunda börja designas senast nästa år. DSP-kärneleverantörer som Ceva och Tensilica har redan kunder som börjat skissa på detta arbete.

Nättopologin för LTE Advanced blir sannolikt småceller på det sätt som Ericsson, Alcatel-Lucent och Nokia-Siemens nyligen presenterat teknik för. För att nå den erforderliga bandbredden ska trafik från flera olika frekvensband kunna samordnas, exempelvis fem LTE-band om 20 MHz till en sammanlagd bandbredd på 100 MHz. Antennteknik som 8 x 8 Mimo – åtta antenner på såväl sändar- som mottagarsidan – blir sannolikt nödvändig, något som visades av ZTE under Mobile World Congress.

I LTE Advanced väntas också större hänsyn tas till maskin-till-maskinkommunikation. Bland annat ska stödet för sensorer och automatisk överföring av sensordata bli bättre än i tidigare mobilstandarder. Dessutom ska stödet för femtoceller och självorganiserande nätverk förbättras, liksom stödet för mobil-tv i broadcastmodell (IMB). Totalt ska ett 50-tal nya funktioner som inte funnits i LTE inkorporeras i den nya standarden.

Föga överraskande har redan en diskussion utbrutit kring vad tekniken ska kallas. LTE marknadsförs ju som 4G, vilket enligt somliga rättrogna inte anses vara korrekt, då 4G ursprungligen förutsatte 100 Mbit/s i såväl upp som nedlänk. LTE ger ju en teoretisk maxtakt på 50 Mbit/s i upplänken. Att det skulle bli ”5G” är inte sannolikt, däremot verkar begreppet ”sann 4G” ha fått fotfäste.

Även rent syntaktiskt är ju ”LTE Advanced” något av ett missfoster. LTE stod ursprungligen för "long term evolution", en syntax som fungerade så länge det handlade om en framtid. När nu LTE är en allt snabbare mognande verklighet blir ”Long Term Evolution Advanced” något av en oxymoron.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)