JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bättre men inte bra på kinafabrikerna
De som tillverkar din mobiltelefon, Xbox och mp3-spelare saknar fortfarande fackliga rättigheter och arbetar på olaglig övertid. Det säger en rapport från organisationen Make IT Fair.
Rapporten följer upp en undersökning som publicerades för två år sedan.

– Förbättringarna som skett är positiva, men grundorsaken till de anställdas dåliga villkor kvarstår. Arbetarna saknar verklig facklig representation och har för lite inflytande över sin situation, säger Annika Torstensson på Fair Trade Center, en av de organisationer som är aktiva i Make IT Fair.

Arbetarna vet ofta inte vart de ska vända sig för att klaga. Det kan exempelvis på företagets iniativ finnas en jourtelefon på arbetsplatsen, men då saknas förtroende för den som en effektiv klagomålsmekansim. Eller också känner arbetaren helt enkelt inte till den.

Fabrikerna som granskats – nu och för två år sedan – tillverkar spelkonsoler åt Microsoft, mp3-spelare åt Sony och smartmobiler åt Apple. Rapporten bygger på intervjuer med över 100 arbetare vid de fyra fabrikerna.

Den förra rapporten konstaterade att jobbsökande som hade hepatit B filtrerades bort. Idag hittar rapporten inga tecken på att den diskrimineringen finns kvar.

Foxconn har uppmärksammats särskilt i rapporten. Efter de 16 uppmärksammade självmorden på Foxconn under 2010, har företaget minskat övertiden och garanterar arbetarna en ledig dag i veckan. Företaget har dessutom höjt grundlönen för anställda som arbetat mer än sex månader.

– Detta är en positiv utveckling. Men en stor del av arbetskraften, bland annat anställda studenter, får inte ta del av löneökningen, säger Debby Chan Sze Wan på Sacom, en av organsiationerna som genomför undersökningen.

De intervjuade arbetarna upplever det svårt att växla mellan dag- och nattskift och många klagar på omfattande trötthet som på två av fabrikerna – som ägs av Celestica och Flextronics – förvärras av att arbetarna måste stå upp.

Make IT Fair är ett EU-finansierat projekt för att öka medvetenheten hos allmänheten om utvecklingsfrågor kopplade till produktionen av konsumentelektronik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)