JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 800 MHz-auktionen igång
Idag inleder Post- och Telestyrelsen försäljningen av frekvenstillstånd på de gamla analog-tv-frekvenserna i 800 MHz-bandet, primärt för utbyggnaden av LTE. Auktionen väntas inbringa flera miljarder kronor till statskassan.

Frekvenserna på 800 MHz-bandet, som förr användes till analog-tv, är attraktiva för mobil- och bredbandsoperatörer, inte minst för att det är kostnadseffektivt att nå stor täckning i denna del av spektrum. Ska LTE bli landstäckande är 800 MHz nära nog en förutsättning.

Sex tillstånd om varder 2 x 5 MHz ska säljas på auktionen, och ingen aktör kan köpa mer än två sådana tillstånd, alltså totalt 2 x 10 MHz. Minst tre aktörer erbjuds därmed ny plats i etern. För full LTE krävs just 20 MHz.

Hur mycket pengar auktionen drar in kan man bara spekulera om, men att det handlar om miljardbelopp är helt klart. En auktion av mestadels 800 MHz-frekvenser i Tyskland ifjol drog in 44 miljarder kronor, vilket enligt tidningen Computer Sweden skulle motsvara 3-5 miljarder kronor översatt till svenska förhållanden. Konstateras kan att när PTS år 2008 auktionerade ut de 2,6 GHz-frekvenser som används för LTE i storstäderna så betalade operatörerna inalles 2,1 miljarder kronor. Aktuell nivå på budgivningen kan följas på nätet (länk) och ligger i skrivande stund på 913 miljoner kronor.

Samtliga svenska operatörer har meddelat att de deltar i auktionen. Tele2 och Telenor lägger sina bud gemensamt via bolaget Net4Mobility. Glesbygdsoperatören Net1 kan bli en joker i leken tack vare stöd från den stenrike ryske affärsmannen Len Blavatnik. Nya aktörer kan förstås också komma in.

Auktionen pågår så länge budgivningen fortsätter, vilket enligt PTS kan ta 2-10 arbetsdagar men kan dra ut på tiden. PTS förra auktion pågick i 16 dagar.

Det finns inget som tvingar operatörerna att använda just LTE på dessa frekvenser, de är teknik- och tjänsteneutrala. För ett av tillstånden kräver dock PTS att köparen bygger ut mobilt bredband så att bostäder och företag  som saknar bredband får möjlighet att ansluta sig, något som beräknas kosta mellan 150 och 300 miljoner kronor. För alla som tillståndsköpare gäller att de förbinder sig att avhjälpa eventuella störningar på tv-sändningar som sänds i närliggande frekvenser.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)