JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens minsta kamera?

AwaibaVärldens minsta kamera?

En kamera som inte är större än 0,7 x 0,7 x 1,0 mm inklusive lins och kontakter har utvecklats av forskare vid Fraunhoferinstitutet i samarbete med företaget Awaiba. Den är i första hand tänkt för endoskopi, men även bilindustrin har visat intresse.
Att få fram minimala bildsensorer är något som halvledarindustrin kunnat länge. Men att göra hela kamerasystem billigt, med linser och kontakter, är svårare. Just det har forskare vid Fraunhofer Institute for Reliability and Microintegration i Berlin åstadkommit genom att utveckla en metod för att applicera linserna redan på kiselskivestadiet, innan uppsågningen i enskilda kretsar, samt genom att förlägga kontakterna till sensorns undersida istället för dess kanter.

Poängen är att produktionen blir oerhört mycket billigare, inte minst eftersom testerna kan automatiseras. En kiselskiva med 28 000 kompletta kameror kan testas i ett stycke i stället för som 28 000 små, små enheter.

Den första tillämpningen är i en produkt från Awaiba: engångskameror för endoskopi, instrument för fotografering inuti människokroppen i syfte att exempelvis hitta tumörer. Sådana kameror har tidigare haft linsen i ena änden av en optisk fiber och sensorn i den andra änden. De nya kamerorna är så små att de kan föras in i kroppen och anslutas elektriskt. De blir dessutom så billiga att de kan ses som engångsartiklar – målet är en kostnad på några tior per styck.

– Med 0,7 x 0,7 x 1,0 mm är den här kameran lika liten som ett grovt saltkorn, och det är den minsta kamera vi känner till, säger Stefan Voltz, vd på Awaiba, i nyhetsbrevet Fraunhofer Research News.

Även bilindustrin har visat intresse för kameran, exempelvis för att ersätta de yttre backspeglarna med mikrokameror. Det skulle minska luftmotståndet och därmed bränsleförbrukningen. En annan tillämpning är att ha en kamera som följer förarens blick, och upptäcker om denne håller på att somna vid ratten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)