JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fransk satsning på III-V-material
Den franska delen av Alcatel Lucent Bell Labs har gått samman med Thales och forskningsinstitutet Cea-Leti för att skapa Europas kraftfullaste forsknings- och utvecklingslabb kring så kallade III-V-material, exempelvis galliumarsenid, galliumnitrid och indiumfosfid.
År 2004 startade Alcatel-Lucents forskningsbolag Bell Labs och det franska försvarselektronikföretaget Thales en gemensam utveckling kring III-V-material, där nu det statliga forskningsinstitutet Cea-Leti välkomnas som tredje medlem. Konstellationen, som har säte strax söder om Paris, får över 130 anställda – forskare, tekniker och doktorander – och blir därmed den största FoU-organisationen i Europa i denna nisch.

Tanken är att kombinera de tre partnernas expertis inom kisel, mikroelektronik och heterogen integration. Tre mål sätts upp från start - att integrera III-V-komponenter med CMOS, att utveckla smartare och mindre komponenter genom att kombinera aktiva III-V-komponenter med kiselkretsar och mikrosystem samt att producera III-V-komponenter på kiselsubstrat.

Bell Labs och Thales har redan tagit fram en utvecklingsplattform gemensam för optoelektronik och mikroelektronik baserat på III-V-material. Cea-Leti ska nu bidra med kompetens och IP inom kisel, mikroelektronik, mikrosystem och heterogen integration.

På kort sikt ligger fokus på fyra tillämpningsområden: fotonikkretsar som kombinerar aktiva och passiva funktioner i III-V och kisel för höghastighetskommunikation, galliumnitridbaserad högeffekts- och mikrovågselektronik, kostnadseffektiva och superkänsliga gassensorer samt termisk och IR-närliggande bildbehandling för säkerhet och försvar.

III-V-material är en beteckning på halvledande legeringar av å ena sidan ett eller flera av grundämnena bor, aluminium, gallium, indium och tellur och å andra sidan kväve, fosfor, arsenik, antimon och vismut. Av dessa är framför allt legeringar av aluminium, gallium eller indium i kombination med kväve, fosfor eller arsenik som visat sig användbara. Galliumarsenid är sannolikt det mest välkända III-V-materialet, men många av de andra kombinationerna är föremål för intensiv forskning och har visat sig lovande i nischer som mikrovågskretsar, fotonik, solceller och lysdioder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)