JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Flytande radio" ska optimera trafiken
Dynamiskt basbandssamarbete, aktiva antenner med lobformning och heterogena nät är tre huvudingredienser i den mobilradioarkitektur som Nokia Siemens Networks presenterat under namnet Liquid Radio.

När trafiken i mobilnäten ökar måste nätet kunna styra om sin kapacitet dit den behövs mest. Så motiverar Nokia Siemens Networks satsningen på "Liquid Radio" som presenterades idag på mässan CTIA Wireless i Florida.

Informationen från företaget är aningen knapphändig, men det framgår att tekniken vilar på tre ben - dynamiskt basbandssamarbete (baseband pooling), aktiva antenner och heterogena nät. Basbandssamarbetet går ut på att förlägga beräkningsarbete till de basstationer som för tillfället har ledig kapacitet. Företaget hävdar att dess basstationer – kallade Flexi Multiradio 10 tack vare bandbredd på 10 Gbit/s – på detta sätt kan hantera upp till 100 celler dynamiskt med egenutvecklade schemaläggningsalgoritmer.

De aktiva antennerna ska med hjälp av lobformning också kunna styra kapaciteten dit den behövs. Enligt Nokia-Siemens kan det ge upp till 65 procents ökning av kapaciteten. Tekniken ingår i de Flexi Multiradio-basstationer som ska börja levereras i slutet av året.

Nokia-Siemens har i likhet med Ericsson och Alcatel-Lucent tagit fram små basstationer med inbyggda antenner, tänkta som element i så kallade heterogena nät. I Nokia-Siemens vision kommer makroceller att samarbeta med mikro-, piko- och femtoceller, liksom med wlan för att maximera kapaciteten i mobilnäten. Även detta ingår i konceptet Liquid Radio.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)