JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nilar blir kvar i Gävle
Batteriföretaget Nilar avsåg från början att flytta in i Ericssons före detta basstationsfabrik. Men Ericssons kontrakt på lokalen löper fram till 2014 och hyresvärden vill inte låta någon annan flytta in före dess. Nu blir det istället en före detta husfabrik som kommer att hysa Nilars verksamhet i Gävle, skriver Gefle Dagblad.
Det var i september i fjol som det svensk-amerikanska uppstartsföretaget Nilar bestämde sig för att starta en batterifabrik i Gävle. Företaget har utvecklat en ny typ av nickelmetallhydridbatterier och nu lockade Gävle med personal från Ericssons nedlagda basstationsfabrik, lediga lokaler och en högskola (länk). Precis som för elbilsföretaget Electroengine, som tre månader tidigare annonserat att de skulle flytta till staden, lovade kommunen att ställa upp med ett visst mått av stöd.

På Nilar har man följt uppståndelsen kring Electroengine, som igår beslutade sig för att lämna staden (länk) på grund av uteblivet ekonomiskt stöd. Nilar har också uppfattningen att pengar som har förespeglats företaget inte har betalats ut.

– Men vi har en bra diskussion med kommunen och regionen, säger Nilars styrelseordförande Lars Fredriksson till Gefle Dagblad.

Företaget har idag 14 anställda i Gävle och i sommar ska tillverkning av prototyper komma igång. Planen är sedan att dra igång kommersiell produktion nästa år.

Men företaget ska inte bara syssla med produktion i Gävle, skriver Gefle Dagblad. Det finns också planer på att sätta upp ett batterilabb som ska vara öppet för högskolor och universitet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)