JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jätteinvestering i FPGA-utmanare

abaxJätteinvestering i FPGA-utmanare

Amerikanska Tabula tar in 108 miljoner dollar i riskkapital. Det är den största investeringen i ett uppstartsföretag inom halvledarsektorn på ett decennium och ett bevis på att företaget har potential att rubba Xilinx och Alteras dominans på FPGA-marknaden.
– Våra kretsar och utvecklingsverktyg används redan av kunder och vår Spacetime-teknik lever upp till sina löften. Den här enorma kapitalinjektionen är den sista ingrediensen som behövs för att vi ska kunna förändra elektronikindustrin, säger företagets vd och grundare Steve Teig i ett pressmeddelande.

Han hävdar att Abax, som FPGA-familjen döpts till, har 2,5 gånger fler uppslagstabeller, dubbelt så mycket minne, dubbelt så många in- och utgångar plus 3,7 gånger bättre DSP-prestanda jämfört med motsvarande produkter från Xilinx och Altera. Dessutom är de betydligt billigare. Tabula uppger en fördel på fem gånger om man tittar på förhållandet pris/prestanda.

Jämförelsen gäller 40 nm-noden eftersom Abax tillverkas av TSMC i just en 40 nm-process. Xilinx och Altera har redan börjat sampla nästa generation på 28 nm men även Tabula säger sig vara på gång med en ny process. En del av kapitalinjektionen ska användas till det arbetet. Dessutom ska man bygga ut sälj- och supportorganisationen.

Tabula startade redan år 2003 och verkade länge i det fördolda. För ganska precis ett år sedan lyfte man på locket och mot slutet av 2010 kom de första produkterna. Företaget har under årens lopp tagit in 106 miljoner dollar och nu fylls kassan på med ytterligare 108 miljoner dollar.

Tabula använder samma SRAM-baserade arkitektur som konkurrenterna men finessen med företagets variant är kopplingen mellan uppslagstabellerna, LUT:arna. Tabula beskriver det som att uppslagstabellerna är förbundna med varandra i tre dimensioner. Förutom att en uppslagstabell har förbindelse med sina grannar som ligger i samma plan har uppslagstabellen också kontakt med den uppslagstabell som finns ovanför och med den som finns under.

Samma teknik tillämpas även i RAM-minnen.

Föreställ dig också att det går att spara åtta olika varianter av innehållet på uppslagstabellernas in- och utgångar och att dessa kan laddas mycket snabbt. Faktiskt med hela 1,6 GHz.

Hur det här går till i verkligheten behöver man inte fundera över. Det tar Tabula hand om i sina verktyg. För användarna ska kretsarna se ut som vilka FPGA:er som helst, bortsett från att de är större och snabbare.

Det ska därför gå att ta befintliga konstruktioner som gjorts med verktyg från till exempel Mentor Graphics och konvertera dem utan allt för mycket handpåläggning.

Abax finns i fyra modeller från 220k till 630k uppslagtabeller. Produkterna siktar in sig på telekommarknaden som är mycket lönsam för Xilinx och Altera. Tabula säger sig redan ha nästan alla stora OEM-företag på telekommarknaden som kunder. Den första som offentliggjorts är Cisco.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)