JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa fortsätter dominera solcellsmarknaden
Med hjälp av olika subventioner fortsätter Europa att vara tillväxtmotorn för solcellsindustrin även i år. De europeiska länderna spås svara för mer än två tredjedelar av all nyinstallation av solpaneler i världen i år, enligt analyshuset IHS Isuppli.
Tyskland fortsätter att vara den klart största marknaden för nyinstallation av solcellsbaserad elkraftsproduktion med sina 7,1 GW. Tvåa i år precis som i fjol är Italien med 4,1 GW medan USA visserligen spås mer än dubbla utbyggnaden men ändå bara landar på 2,1 GW.

Även Kina ökar investeringarna men jättelandet spås ändå bara bygga 0,7 GW i år, enligt IHS Isuppli.

Om man räknar samman alla länder i Europa blir utbyggnaden i år hela 20,9 GW vilket motsvarar 68,6 procent av den prognostiserade utbyggnaden i världen. Det är visserligen en imponerade siffra men ett steg tillbaka jämfört med 2010 då Europa stod för 80,0 procent. Nedgången förklarar analytikerna med sänkta subventioner i form av förändrade ersättningsnivåer för den el som matas in i nätet från solpanelsanläggningar. Det gäller framförallt Italien som sänker subventionerna den 1 juni.

Tyskland har redan dragit ned på subventionerna och där krävs det att installationskostnaden kommer ner till mellan 2,0 och 2,2 euro per watt för att utbyggnaden ska ta fart igen. Även i Spanien, Frankrike och Tjeckien funderar statsmakterna på att minska subventionerna.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)