JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bidragstagare vill skippa basstationen
Företagen WindVector i Mölnlycke, som utvecklar laserbaserad mätutrustning för optimering av vindkraftsprestanda, och SenionLab i Linköping, som skapar mjukvarulösningar för inomhusnavigering utan basstationer, är två av nio svenska uppstartsföretag som får 300 000 kronor av Vinnova och Energimyndigheten i deras senaste Vinn Nu-utdelning.
Två gånger om året – vår och höst – delar Vinnova och Energimyndigheten ut 300 000 kronor till nystartade forskningsbaserade teknikföretag, i sin satsning kallad Vinn Nu.

I denna finansieringsomgång gör verken både en traditionell satsning på fem nystartade forskningsintensiva företag samt en specialsatsning på unga. Det innebär att fyra företag startade av personer mellan 18 och 30 år också får 300 000 kronor vardera.

Bland de traditionella Vinn Nu-företagen finns WindVector som utvecklat ett system baserat på laserteknik för att mäta vindens riktning och hastighet. Det kan användas för att göra en fjärranalys av vinden, exempelvis för att optimera prestanda hos ett vindkraftsverk.

En annan pristagare är TelHoc i Lund, som utvecklar algoritmer och protokoll för ad-hoc- och mesh-nätverk. Företagets framtidsvision är ad-hoc-nät som sträcker sig över hela städer och som inte är baserad på en cellulär infrastruktur. Istället ska ”infrastrukturen” skapas av användarna och deras egna mobiltelefoner.

Förutom WindVector, SenionLab och TelHoc fick följande sex företag Vinn Nu-pengar, där de fyra sistnämnda tillhör kategorin unga företag:

Boldai i Linköping som utvecklar artificiell intelligens (AI) för datorspel.

Simris Alg i Simrishamn som odlar marina mikroalger för produktion ämnen i exempelvis livsmedel och life science.

GeoSignage Sverige i Lund som utveckar mjukvara som kan styra informationsinnehållet i infotainmentsystem på bussar.

Ignitia i Stockholm som skapar atmosfärisk modell för väderprognoser för industri etablerad i Västafrika.

Hoa's Tool Shop i Stockholm  som utveckar digitala, forskningsbaserade redskap för beteendeförändring.

Virtusize i Stockholm som utvecklar applikation för e-handlare som säljer kläder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)