JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stororder på svensk rymdelektronik
För 150 miljoner kronor ska Ruag Space i Göteborg leverera 81 elektronikenheter till nästa generations Iridumsystem för mobil satellitkommunikation. Uppdragsgivare är Thales Alenia Space, huvudleverantör av satelliterna.
– Vi har kämpat hårt för att vinna den här stora kommersiella ordern i knivskarp internationell konkurrens. Det fortroende som Thales Alenia Space visar oss befäster också det partnerskap vi har, kommenterar Ruag Space vd Bengt Mörtberg i ett pressmeddelande.

Kontraktet gäller 81 elektronikenheter till nästa generations system av satelliter till kommunikationssystemet Iridium, passande nog kallat Iridium Next. Med de nya satelliterna, som år 2014 ska börja ersätta de tidigare, hoppas Iridium kunna erbjuda satellittelefoni och satellitdatakommunikation i årtionden framöver.

Systemet består av 66 operativa satelliter, plus sex reservsatelliter i omloppsbana och nio reservsatelliter på jorden. Till var och en av dessa 81 satelliter ska Ruag Space leverera en så kallad Pliu, Payload Interface Unit, som används för övervakning och styrning av nyttolasten, alltså kommunikationsutrustningen. En Pliu kontrollerar bland annat temperatur, apparatstatus, omkopplingar och antennpekningar. Produktionen ska ske i Göteborg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)