JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utvecklingsländerna snart ikapp
Afrika, sydostasien och de forna sovjetstaterna håller snabbt på att ta igen västvärldens försprång inom IT-användning. Det visar färsk statistik från ITU.
Den som fortfarande tror att mobiltelefoni och Internet är något som mest händer i västvärlden har all anledning att titta på färska fakta från FN-organet ITU, Internationella Teleunionen. En rad siffror därifrån pekar på att länder i Afrika, Asien och forna Sovjetunionen anammar ny teknik i snabbare takt än de flesta här i väst har greppat.

Några exempel:

* OSS-länderna (större delen av forna Sovjetunionen) har numera högst mobilpenetration i världen. Varje medborgare har i snitt 1,3 abonnemang. En förklaring är förstås att de fasta telenäten på många ställen är usla. Därtill är roamingen mellan olika operatörer inte alltid fullt utbredd, vilket ibland gör det nödvändigt med flera telefoner.

* i fjol hade 41 procent av afrikanerna mobiltelefon. Det är en högre andel än Asien kunde uppvisa för tre år sedan. Afrika är den region där mobilt bredband ökar snabbast – de senaste tre åren har antalet abonnemang gått från 2 till 29 miljoner. Ändå har bara var tionde afrikan ett eget internetabonnemang.

* Av de 690 miljoner mobilabonnemang som tillkom under 2010 härrörde 490 miljoner från Asien. Totalt finns numera 2,6 miljarder – mer än hälften – av alla mobilabonnemang i just Asien.

* Det finns numera lika många abonnemang på mobilt bredband i utvecklingsländerna som  det fanns i hela världen för tre år sedan, drygt 300 miljoner. Därtill finns 250 miljoner fasta bredbandsabonnemang i utvecklingsländerna – även det lika många som i hela världen för tre år sedan.

* Europa är alltjämt den världsdel som har största andel internetanvändare, med 400 miljoner eller två av tre invånare uppkopplade. Men i utvecklingsländerna finns 1,2 miljarder internetabonnemang, vilket dock bara gör att var femte invånare är uppkopplad.

* SMS utgör alltjämt det mest populära sättet att kommunicera med text. I år kommer varje människa på jorden att i genomsnitt skicka 1000 SMS. I fjol skickades 6 100 miljarder stycken, en ökning med 1 800 miljarder sedan året innan.

Massor av mer statistik finns på ITUs sajt (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)