JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel: vägen öppen till Tbit/s-gränssnitt

KiselfotonikIntel: vägen öppen till Tbit/s-gränssnitt

Intel visar 50 Gbit/s i demonstrationer och säger sig ha planen klar för att skala sin kiselfotonik till Tbit/s. Årets produktlansering i Apples Thunderbolt misslyckades, men redan nästa år påstås Intel och Apple göra ett nytt försök.
BAKGRUND:
Fiber vill ersätta koppar
Optik för dataöverföring är ingen nyhet i sig – utan den hade Internet inte funnits. Intel och andra vill nu krympa tekniken i storlek och pris.

Metoden är att bygga tekniken – laser, detektor, ljusledare, bitkodare, multiplexer och demultiplexer – i samma sorts kisel som används för att tillverka halvledare. Eller åtminstone i ett material som kan tätt integreras tillsammans med dem.
En presentation från Intel avslöjar den nuvarande statusen på Intels kiselfotonikutveckling, tidigare känd som Light Peak.

”Light Peak” förekommer dock inte alls i presentation, så det begreppet kan möjligen ha gått i papperskorgen tillsammans med den misslyckade lanseringen i år – tekniken skulle använts i Apples Thunderbolt-port som dock när det kom till kritan nöjde sig med en kopparlösning.

Men Light Peak dog inte inte i och med detta. ”Si Photonics Link” kallas tekniken i Intels presentation – kiselfotonisk länk.

Och att döma av en artikel i tidningen PC World – som möjligen ska tas med en nypa salt – har Apple redan börjat förbereda sig för att uppgradera Thunderbolt till fiber. PC World skriver att Intel hoppas kunna använda fiber i Thunderbolt nästa år.

Just nu kan Intel demonstrera en överföring på 50 Gbit/s. I ett experiment strömmade Intel under en dag en dryg petabit (1015 bitar) genom länken utan att ett enda överföringsfel uppstod.

Bandbredden ska skalas upp ytterligare genom en utveckling i två dimensioner. Dels ska samma fiber bära ännu fler frekvenser – idag används fyra stycken och Intel tror sig kunna komma upp i 16 eller 32. Dels tror sig Intel kunna skala de 12,5 Gbit/s per frekvens till 25, 40 och 100 Gbit/s. Redan 25 kanaler om 40 Gbit/s skulle ge en bandbredd på 1 Tbit/s.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)