JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google sponsrar vindkraft

IT-jätten Google investerar 55 miljoner dollar i den hittills största vindkraftsatsningen i USA. Totalt har Google investerat 400 miljoner dollar i alternativ energi.

I Mojaveöknen bygger elbolaget Terra-Gen Power en vindkraftpark som ska bli den största i USA, med en effekt motsvarande förbrukningen i 450 000 amerikanska hem. Google betalar för investeringen tillsammans med banken Citibank, och hyr sedan ut den till Terra-Gen som ska stå för driften. Elen ska matas in i södra Kaliforniens allmänna elnät.

Med satsningen har Google totalt investerat 400 miljoner dollar i alternativ energi. Sponsringen är ett led i Googles ansträngningar att visa upp en grön profil. Att Google i likhet med de andra stora IT-bolagen driver datacenter som slukar enorma mängder el är något som den allmänna opinionen börjar bli medveten om.

Enligt miljöorganisationen Greenpeace hör Google till de mer miljömedvetna bland IT-jättarna. Greenpeace gjorde i början av året en översikt över datacenter i världen drivna av IT-jättar, centrens elförbrukning och hur denna el alstrades. Vad gäller förnybar energi toppades den listan av Yahoo, som använde 56 procent förnybar energi, följt av just Google med 36 procent. Sämst på listan var Apple med bara 7 procent förnybar energi. Hewlett-Packard, IBM och Facebook låg också under 15 procent.

Greenpeaceöversikten kan laddas ner här (pdf-länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)