JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NXP tror på lyft med Google
Efter Googles lansering av sin pengahanteringsfunktion i förra veckan hoppas halvledarbolaget NXP att kommunikationstekniken NFC äntligen ska få ett uppsving.
I torsdags visade Google upp sin "Google Wallet", en tjänst för betalningar med mobiltelefonen som ska erbjudas amerikanska kunder i sommar i samarbete med banken Citi, kreditkortsjätten Mastercard, betalningskonsulten First Data och teleoperatören Sprint. Kunder med en Androidmobil av modellen Nexus S4G och abonnemang hos Sprint kan välja mellan att koppla sin telefon till ett Mastercard hos Citi eller att debitera ett förbetalt Googlekort.

Om satsningen slår väl ut kan det bli bingo för det holländska halvledarbolaget NXP. Det är NXP som lett utvecklingen av NFC-tekniken (Near Field Communications). Företaget påpekar gärna att det är dess kretsar som används i Googles lösning, och att det haft stor del i utvecklingen av tjänsten. Kretsen som används heter PN65, och i den har NXP byggt in såväl NFC-radio som säkerhetsfunktioner och NFC-mjukvara.

NXP har drivit på NFC-tekniken i nära ett decennium, och var medgrundare till organisationen NFC Forum 2004. Tekniken används redan i en rad tillämpningar, däribland biljetter för lokaltrafik och konserter samt i nycklar för hotell och fartyg. Själva säkerhetstekniken har använts i över en miljard enheter, däribland ID-kort, pass och körkort, understryker NXP.

I mobiltelefoner har NFC dock hittills inte blivit någon succé. Men om Googles betalningslösning slår väl ut kan mobilerna dock bli den ojämförligt största NFC-tillämpningen hittills, tror företaget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)