JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IPC vill stoppa IEEE:s miljökrav
Ingenjörsorganisationen IEEE ska snart rösta om två nya miljöstandarder motsvarande de europeiska Reach och RoHS. De kommer visserligen att vara frivilliga men branschorganisationen IPC ser dem ändå som ett hot och har dragit igång en kampanj för att så många om möjligt ska rösta nej.
De nya miljöstandarderna Environmentally Preferable Electronics Assessment Tool (EPEAT) omfattar enbart bildskärmar (1680.2) och avbildande apparater som kopiatorer (1680.3) men IPC räknar med att om de väl antas, kommer de att bana väg för liknande standarder för betydligt fler elektronikprodukter.

Dessutom anser IPC att standarderna kommer att få stort genomslag trots att de är frivilliga. Det beror på att statliga myndigheter kommer att tvingas använda dem vid sina upphandlingar.

Enligt IPC kommer de nya standarderna att bli mer omfattande än sina europeiska motsvarigheter. Bland annat blir alla halogener förbjudna, inklusive flamskyddsmedlet TBBPA som används i mönsterkort. Standarderna kommer också att kräva att tillverkarna håller koll på över hundra olika ämnen.

IPC, som med framgång motarbetade det reviderade RoHS-direktivet (länk), uppmanar nu alla att rösta nej. Den som inte är medlem i IEEE måste bli det före den 23 juni för att få rösta.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)