JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinaprocessor vill konkurrera med Arm
Ett tvåårigt kinesiskt företag, Icube, släpper provexemplar av en processor i en ny arkitektur som är skräddarsydd för operativsystemet Android. Teknikchefen och forskningschefen har haft ledande konstruktörspositioner på Nvidia respektive Mips.
Genom att från ett tomt ark skapa en processor optimerad för Android, tror sig företaget kunna klå den idag dominerande androidprocessorarkitekturen Arm i prestanda och energieffektivitet.

Arkitekturen kallas Harmony Unified Processor. Den behöver ingen separat grafikaccelerator vid sin sida – ett typiskt upplägg i dagens applikationsprocessorer för mobiler – utan sköter grafiken på egen hand.

Teknikchefen Simon Moy har 20 år på Nvidia bakom sig. Där var han bland annat chefsingenjör för hårdvarukonstruktion av beräkningskärnor i grafikprocessorer (så kallade shaders och strömningsprocessorer). Dessutom har han jobbat på Silicon Graphics, IBM och LSI Logic.

Forskningschefen Fred Chow har varit chefsingenjör på Mips och chefsforskare på Silicon Graphics. Hans expertis är kompilatorteknik – konsten att översätta högnivåspråk som C och Java till processorinstruktioner.

Den första processorn blir en dubbelkärna tillverkad i 65 nm kallad ICI. Den beräknas släppas i provexemplar och i volym under 2012.

Källa: EE Times.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)