JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allians för Arm i servrar
Trailblazer

Allians för Arm i servrar

Calxeda – som bygger en serverprocessor med processorkärnor från Arm – får med sig tio företag i en allians för att skapa ett ekosystem för server-Arm.
Medlemmarna säljer mjukvara för serversystem och nästan alla använder det populära begreppet "cloud computing" i sina självbeskrivningar:  Autonomic Resources, Canonical, Caringo, Couchbase, Datastax, Eucalyptus Systems, Gluster, Momentum SI, Opscode och Pervasive.

Alliansen heter Trailblazer.

120 stycken fyrkärniga Armprocessorer i 2U rackenheter som drar 600 watt och har samma prestanda som ett fullt bestyckat x86-rack som drar 4000 watt. Det är en av de produkter som Calexda säger att man kommer att kunna bygga av företagets serverprocessor.

De första servrarna som använder processorn beräknas finnas att köpa nästa år. Medlemmar av Trailblazer får tillgång till provexemplar.

Linux är den plattform som står i fokus för Trailblazer. Microsoft har enligt Calexda inte annonserat planer på en serverversion av Windows för Arm.

Arm dominerar idag i mobiltelefoner och x86 i servrar. Arms vd Warren East deklarerade i fjol att Armprocessorer skulle börja ha en signifikant marknadsandel i servrar år 2014, men Intel, den ledande leverantörer av x86-serverprocessor, avfärdar tanken på att Arm skulle kunna konkurrera.

– Det kommer inte att funka, sade företagets vd Paul Otellinni på ett investerarmöte i förra månaden.

– Arkitekturen är inte torr bakom öronen. Det är ganska höga krav som ställs på servrar: 64 bitar, felrättning, multiparallellism, hyperthreading, massivt parallell infrastruktur. Allt detta måste man bygga i en ny arkitektur, vilket historiskt sett har varit en mycket stor utmaning.

Calxeda låter sig inte skrämmas.

– Vi lägger inte svansen mellan benen. Den goda nyheten här är att kunden kommer att ha ett val. I de sammanhang där man optimerar för energisnålhet snarare än för 64-bitarsminne så förväntar vi oss att ha ett bestående signifikant övertag, säger Calxedas marknadschef Karl Freund.

Den första generationen av Calxedas processor använder Arm Cortex A9-kärnor, samma som sitter i de kraftfullaste mobiler som släpps just nu.

Företaget är inte ensamt om att bygga en serverprocessor på Arm. Först till provexemplar med en A9-server var Marvell i november och Nvidia är ett av de företag som utvecklar en helt ny Arm-arkitektur på 64 bitar, där dagens Armkärnor använder 32 bitar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)