JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Delseger för EDA-bolag i piratmål
I höstas stämde EDA-bolaget AWR den kinesiska telekomjätten ZTE för att ha använt AWRs mjukvara utan licens (länk). Nu har en domstol gett AWR rätt i sak. Beslut om eventuellt skadestånd kommer dock tidigast i augusti.
Domstolen i Kalifornien konstaterade att anställda på ZTE brutit mot AWRs licensregler då de använt icke auktoriserade licenskoder och illegalt upplåsta versioner av konstruktionsprogramvaran. Utfallet var dock enbart ett förhandsbesked, då det slutliga domslutet, inklusive eventuellt skadestånd, inte kommer förrän tidigast vid huvudrättegången som äger rum den 9 augusti.

– För AWRs anställdas och kunders  räkning är jag nöjd med utfallet och ser fram emot hur våra övriga krav kommer att behandlas den 9 augusti, säger AWRs vd Dane Collins i ett pressmeddelande.

Målet är intressant då det är första gången ett EDA-bolag stämmer en större kund av detta skäl. Illegal användning av EDA-mjukvara är dock ingen ovanlighet.

– Piratkopiering är ett jättestort problem för EDA-branschen och för andra företag inom ingenjörsmjukvara världen runt. Det skadar våra kunderna genom att  konkurrensen sätts ur spel, konstaterar Kathryn Kranen, vice ordförande i EDA Consortium, en samarbetsorganisation som bland mycket annat driver antipiratfrågor i EDA-branschen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)