JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia-Siemens köper in sig i halvledarbolag
Amerikanska Clariphy, som utvecklar halvledare för användning i optiska nät, har fått Nokia Siemens Networks som ny delägare.
– Att snabbt kunna behandla digitala signaler är helt avgörande för optiska nät. Vi investerar i ett innovativt bolag som ligger i framkant på dagens teknik med 40 nm-kretsar för 40 Gbit/s. Clariphy kommer också att bli bland de första att använda 28 nm CMOS för 100 Gbit/s, säger Vesa Tykkyläinen, chef för optiska nät på Nokia-Siemens.

Clariphy har tagit fram enkretslösningar som innehåller AD-omvandlare, digital signalbehandling och DA-omvandlare. Den analoga insignalen kan komma direkt från en optisk sensor, och den analoga utsignalen kan matas direkt in i en laser för vidarebefordran till fibern.

Att behoven finns och växer råder ingen tvivel om. Enligt Nokia-Siemens ökar mängden data som skickas i näten med 60 procent om året, och år 2015 tror företaget att datatrafiken enbart i de mobila nätverken kommer att överskrida 43 Exabyte, vilket motsvarar att 6,3 miljarder människor laddar ner två digitala böcker varje dag.

– Investeringen från ett av de ledande telekomföretagen i världen visar på tilltro till vår förmåga att få fram de kretsar som krävs för nästa generation optiska nät, kommenterar Clariphys vd Paul Voois.

Hur stor andel av Clariphy som Nokia-Siemens köper framgår inte av pressmeddelandet, inte heller hur mycket pengar affären rör.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)