JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PCI Express över kabel – men inte Thunderbolt
PCI Special Interest Group tar fram en standard för att ansluta pc-datorer till externa PCI Expressenheter via kabel. Standarden ska enbart överföra PCI Express, till skillnad från Intels och Apples Thunderbolt som också överför skärmgränssnittet Displayport.
Standarden ska liksom Thunderbolt användas för att ansluta periferienheter till stationära och bärbara datorer och pekplattor. Behoven hos tunna bärbara datorer är drivande – de har helt enkelt inte plats för periferienheter och behöver ett effektivt sätt att ansluta till extern hårdvara.

Problemet med Thunderbolt är, enligt analytikern Nathan Brookwood, att den inte är en standard utan står under Intels kontroll. För att implementera Thunderbolt behöver du använda teknologi som Intel styr.

– Det är inte självklart att tredjepart kan få access till Thunderbolt på samma basis som de har till PCI Express, säger han till tidningen EE Times.

Ett annat problem med Thunderbolt är den också blandar in Displayport på kabeln – detta kräver extra kretsar i båda ändarna av länken.

PCI-gruppen kommer att välja en plattare kabel och kontakt än Thunderbolt. Standarden kommer också att stödja strömmatning på under 20 watt. Allt enligt förhandsuppgifter till EE Times.

Standardarbetet börjar i juli. Produkter ska kunna finnas i butikshyllan sommaren 2013.

PCI Express är en standard för att ansluta extra hårdvara som grafikkort eller hårddiskar till en dator. Att ansluta PCI Express via en lång, gärna tunn kabel och en liten kontakt är en teknisk utmaning vad gäller att uppnå hög bandbredd och korta fördröjningar.
Kapaciteten förväntas bli fyra parallella banor och en sammanlagd genomströmning på 32 Gbit/s, på avstånd upp till tre meter över koppar. Det är i nivå med vad Intel väntar sig kunna leverera över Thunderbolt i samma tidsspann.

Den nya standarden kopplas till PCIe 3.0. Det finns redan åttameterskabelstandarder för PCIe 1.1 och 2.0 och deras lägre datatakter. Dessa definierades för användning i servrar och datacentraler.

Endast Apple och Sony har demonstrerat respektive deklarerat intressse för Thunderbolt.
USB 3.0 löser en del av de problem som både PCI Express-över-kabel och Thunderbolt adresserar med att koppla periferienheter till pc med hög bandbredd.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)