JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt elbolag vill lagra vindel under vattnet

Svenskt elbolag vill lagra vindel under vattnet

Falbygdens Energi satsar på ett nyutvecklat energilager från ABB. Det är första gången denna typ av dynamisk energilagring installeras i Sverige.
Det nyutvecklade energilagret är ett batteripaket med inbyggda funktioner som stabiliserar elnätet. Nu är det dags för den första svenska installationen i anslutning till en befintlig nätstation i centrala Falköping.

– Vi vill snabbt komma igång och testa energilagring i full skala och går gärna i bräschen för den nya tekniken. Här i Falbygden har vi en relativt stor andel vindkraft ansluten till nätet och prognoserna visar på en fortsatt ökning. Ett energilager gör det möjligt att lagra vindkraften under natten och leverera ut den under dagen och få en effektivare användning av den förnybara energin, säger Lars Ohlsson, vd för Falbygdens Energi, ett dotterbolag till Göteborgs Energi.

Tanken är alltså att man ska kunna lagra energi lokalt från vindkraftsverk, stabilisera nätet och jämna ut toppar i belastningen under dagtid. Kapaciteten är 75kW i perioder på upp till 60 minuter.

Anläggningen ingår som en del i Falbygdens Energis satsning på att utveckla smartare elnät. Företaget ska bland annat undersöka hur ett energilager kan fungera som effektreserv vid laddning av elbilar och även testa nya affärsmodeller kring detta tema.

För ABB:s del kan den svenska satsningen vara början på ett nytt affärsområde.

– I första hand blir installationen i Falköping en testanläggning men jag är övertygad om att energilagret snart finns med i vårt produktprogram. Det finns ett stort intresse för tekniken inte minst genom möjligheterna att lagra förnybar energi, säger Christer Åhlund på ABB i Västerås.

Planen är att anläggningen ska tas i drift mot slutet av året och utvärderas nästa höst i samarbete med Energimyndigheten, som delfinansierar projektet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)