JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Ipad bäst konstruerad"
Jämfört med andra läsplattor är Ipad bäst designad – den behöver mindre minne och mindre batteri för att klara samma saker som konkurrenterna. Det menar analyshuset IHS Isuppli som tagit isär och skärskådat ett antal läsplattor i detalj.

Åtta läsplattor – tablets – har detaljstuderats av IHS Isuppli, och enligt företaget råder ingen tvivel om vilken som är mest välkonstruerad, och inte heller om orsakerna bakom resultatet.

– Apple har kontroll på både operativsystem och hårdvarukonstruktion, och kan därför göra effektivitetsvinster som andra tillverkare inte kan. Skillnaderna blir uppenbara inom områden som minne och batteri, där Apple når lägre kostnad, mindre plats och mer prestanda än någon annan, säger Wayne Lam som är analytiker på IHS Isuppli.

Andra tillverkare använder oftast Googles Android som operativsystem, och plattorna är i många fall byggda på referenskonstruktioner, ibland med hjälp av designtjänster från kontraktstillverkare. Enligt Lam vinner Apple på sin vertikalt integrerade modell, som även inbegriper egenutvecklade applikationsprocessorer. Han jämför med androidföretagen som köper processorer från bolag som Nvidia, Texas Instruments eller Qualcomm.

– Apple har större kontroll på fler områden inom produktutvecklingen, säger han.

Tydliga exempel, enligt Lam, är att Ipad har det tunnaste batteriet av alla, och ändå räcker det längst. Ipad2 har därtill 512 Mbyte SDRAM medan konkurrenterna har 1 Gbyte, något som sparar runt 14 dollar i komponentkostnad. Ändå finns ingen prestandaskillnad.

– Apples operativsystem hanterar multitasking på ett annat sett än andra operativsystem, vilket gör att mängden minne som behövs kan minskas, säger Lam.

Prismässigt finns dock ingen större skillnad då de flesta läsplattor säljs för runt 500 dollar i grundversion med 16 Gbyte Nandflash. Skillnaden landar istället i Apples kassakistor. Komponentkostnaden för en Ipad är 268 dollar, medan exempelvis en HP Touchpad kostar 318 dollar. Båda säljs i wifi-version för 499 dollar.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)