JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EUs största smartkortsprojekt klart
Projekt Biopass, med syfte att ge alla EU-medborgare elektroniska ID-handlingar, har nu slutrapporterats till det tyska forskningsministeriet. Därmed sätts punkt för EUs hittills största smartkortsprojekt, som kostat 13 miljoner euro.

Ökad säkerhet och mindre administration har varit huvudmotiven bakom Biopass, där halvledarbolagen NXP och Infineon samt korttillverkaren Giesecke & Devrient har spelat huvudroller.

Resultatet är smartkort och läsare som kan kommunicera med upp till 6,8 Mbit/s, en datatakt som kan ökas till 12 Mbit/s. Det tillhörande operativsystemet gör det möjligt att använda dokumenten på Internet utan att installera någon mjukvara.

Åtta av EU:s 27 länder – Bulgarien, Tjeckien, Frankrike, Grekland, Ungern, Polen, Rumänien och Schweiz – planerar att införa ID-kort under de närmaste åren som bygger på tekniken. Om, hur och när Sverige ska anamma tekniken är i dagsläget inte beslutat. Totalt finns idag uppskattningsvis 380 miljoner ID-kort utfärdade i de 27 EU-länderna, som tillsammans har nära 500 miljoner invånare.

Projektet har bekostats av 3,7 miljoner euro från forskningprogrammet Medea+, 2,8 miljoner euro från det tyska forskningministeriet samt 6,5 miljoner euro från de deltagande företagen. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)