JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lindoffs räddningssensor i konkurs
Lundabolaget Resqu, lett av Sony Ericssons förre tekniske chef Mats LIndoff, har försatts i konkurs. Det skriver nyhetsbrevet Rapidus, som anger tekniska problem som orsak bakom konkursen.
Resqu har utvecklat ett räddningssystem som via mobilnätet kan hitta människor som försvunnit, exempelvis under en lavin eller vilse i skogen. Systemet bygger på en sensor i en helikopter som pejlar in den försvunnes mobiltelefon. Idén är att först störa ut signalerna från omgivande basstationer, för att sedan då mobilen letar efter täckning istället skapa kontakt med Resqu:s mobila basstation. Därmed uppnås en noggrannhet på ett par decimeter.

Resqu tog in 5 miljoner kronor i riskkapital i februari (länk), i syfte att vidareutveckla den helikopterburna sensorn. Totalt har ägarna, däribland styrelseordförande Mats Lindoff och Sydsvensk Entreprenörsfond, investerat uppemot 10 miljoner kronor i bolaget, som grundades 2009.

Vd Andreas Ekengren skyller konkursen på tekniska svårigheter.

– Vi har bland annat använt oss av en basstation från Ericsson som vi byggt om till våra ändamål. Men det har dykt upp för många tekniska hinder, säger han till Rapidus.

De tekniska problemen parat med det faktum att de tilltänkta kunderna - räddningstjänster runt om i Europa - hade långt kvar till några beställningar, gjorde att investerarna begärde bolaget i konkurs.

Företaget hade vid konkursen två anställda och sysselsatte därtill en rad konsulter. En rekonstruktion kan dock vara möjlig, exempelvis genom att sälja inkråmet i konkursboet.

– Vi tittar på möjligheten att ta tekniken vidare. Det vore galet att inte göra det, säger Andreas Ekengren till Rapidus.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)