JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels solceller i konkurs
Solcellstillverkaren Spectrawatt, som knoppades av från Intel 2008, har kastat in handduken. Konkurrens från låglöneländer och länder med högre statsstöd anges som orsak.
Intel överförde en rad patent och satsade 50 miljoner dollar i Spectrawatt när företaget sattes på egna ben 2008, då med stöd även från ett antal riskkapitalbolag och energiföretag. En fabrik för kristallina kiselsolceller sattes upp under våren 2010 i staten New York, med som mest 117 anställda.
 
USA:s arbetsmarknadsminister Hilda Solis besökte fabriken då den stod på sin höjdpunkt och menade då att den var ett strålande exempel på den typen av ”gröna” jobb som Obamaadministrationen gladdes åt och ville värna om.

Men fabriken fick bara hålla igång i ett halvår, den stängdes i slutet av förra året och 110 av de anställda fick då gå. Nu skriver tidningen Times-Herald Record att företaget är bankrutt och har ansökt under de amerikanska Chapter 11-lagarna om tillstånd att auktionera ut sina tillgångar. Enligt tidningen är dessa tillgångar värda 34 miljoner dollar, och företagets skulder uppgår till 38 miljoner dollar.

Som orsak till konkursen anger företaget dispyter med leverantörer och försämrade marknadsvillkor för den amerikanska solcellsindustrin, främst konkurrens från länder med lägre löner och högre statssubventioner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)