JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM bygger världens största datalagring
Vid IBMs labb i kaliforniska Almaden ska forskare koppla samman 200 000 konventionella hårddiskar till en 120 petabytes lagringsenhet. Anläggningen ska användas tillsammans med en superdator för simuleringar av jordens klimat.
Den enorma datalagringsenheten är nära tio gånger större än något tidigare byggt i genren – det nuvarande rekordet ligger på 15 petabyte. Kapaciteten på 120 petabyte motsvarar 24 miljarder mp3-filer eller 60 gånger så mycket som de 150 miljarder sidor som finns i Wayback Machine (länk), den största öppna samlingen av publicerade webbsidor som existerar.

Syftet med bygget är dock vetenskapligt. Kunden, som IBM inte vill berätta vem det är, ska använda den tillsammans med en superdator för simuleringar av väder och klimat på jorden.

IBM menar dock att denna typ av system kan bli snudd på vardagsmat framöver.

– Om några år kan det mycket väl bli så att alla molnbaserade system liknar denna, säger projektledaren Bruce Hillsberg till tidningen Technology Review.

Att få alla 200 000 hårddiskar att fungera som en enhet är en utmaning i sig. Inte minst kylningen – anläggningen kyls av vatten och har inga fläktar. Felhanteringen är en annan utmaning. Med så många hårddiskar är det oundvikligt med hårddiskkrasch med jämna mellanrum, men IBM säger sig ha tagit fram teknik som gör att kraschade diskar kan bytas utan att systemet behöver tas ner eller ens bromsa datatakten. IBM är så säker på sin teknik att företaget garanterar att inga data ska gå förlorade på en miljon år.

Anläggningen använder ett filsystem kallat GPFS, utvecklat av IBM, som sprider ut filer över flera diskar för snabbare läsning och skrivning. Med systemet kan 10 miljarder filer indexeras på 43 minuter, vilket är ett rekord i sig.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)