JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pratande bilar kan ta priset
Bilar som snackar sig ur besvärliga trafiksituationer. Det är ett av de nominerade bidragen till Embedded Award, det årliga svenska branschpriset för inbyggda system. Ett annat av bidragen mäter skruven på en serve. Ett tredje är ett armband som håller kvinnor trygga mot överfall – och detta utan att kompromissa en sekund med höstmodet.
Embedded Awards delas ut till svenskkonstruerade inbyggda system – datorstyrda apparater – under konferensen Embedded Conference Scandinavia som äger rum i Stockholm den 4–5 oktober.

Sex plus sex nominerade ställer upp i två kategorier – Enterprise och Student. Ett bonuspris tillfaller bidraget med intressantast teknik inom mikro- och nanoteknikområdet.

Det här är nionde gången priset delas ut.

Nominerade i kategorin Student

NomineradeProdukt

Högskolan i Halmstad: Mattias Bjäde, Spencer Mak, Johan Andersson, Fredrik BerghAdaptiv farthållare som samarbetar med andra fordon.
Det är inte bara i disneyfilmen Cars som bilar pratar med varandra. Högskolan i Halmstad löser upp bilköer, undviker inbromsningar, håller avstånd och gör smarta vägval genom att låta fordon utväxla meddelanden trådlöst.
Mälardalens Högskola: Athar Nadeem AhmedEboll – gyro med radiosändare för montering i bollar.
Monterat i exempelvis en innebandyboll avslöjar den hur bollen rör sig och roterar. Mjukvara bearbetar data och presenterar det grafiskt. Systemet är framför allt tänkt att användas under träning.
Chalmers Tekniska Högskola: Johan Rydh Fjärrkontroll till systemkamera.
Fjärrkontrollen inkluderar funktioner som typiskt kräver tillverkarens PC-programvara, plus timer för time-lapse eller exponering under lång tid.
Mälardalens Högskola: Kent Malmlöf, Johan Hedberg, Johan FriskBatteridriven, fristående signalloggare. Loggaren är dsp-baserad och har gott om analoga och digitala ingångar. Inställningar görs i en konfigurationsfil på ett sd-kort som även lagrar mätdata.
Högskolan i Halmstad: Hanna Johansson, Peter LindahlLocko – stöldskydd och stöldlarm.
Produkten låser fast egendom och larmar via SMS vid tillgrepp. Den använder två detektorer: den  ena transporterar en optisk slumpsignal från en diod till en läsare via fiber och den andra känner av förflyttning och stötar med en accelerometer.

Nominerade i kategorin Enterprise

Nominerade
Produkt
 
Gloi: Nils Andersson Alisensor Wheel – mätdon för camber- och castervinklar på fordon.En liten fristående sensor  fästs på hjulet. Interaktion sker via Bluetooth med en Ihpone-app.  
Chargestorm: Erik Josefsson, Magnus Frykholm Chargestorm – nyckelfärdigt system för laddnin av elbilar.
Laddstolpar kommunicerar sinsemellan trådlöst och med fordonet genom EV-laddkontakter. Med lösningen kan man bygga lokala intelligenta elnät som klarar fler elbilar än konventionella lösningar.
Comfort Audio: August PansellComfort Digisystem Receiver DT10 –  minimottagare för hörapparater.Konstruktionen – världens första i sitt slag – väger 1 gram. Mottagaren använder företagets  teknik Secure Stream Technology för att överföra digitalt ljud från mikrofon till mottagare, vilket eliminerar bruset i traditionella FM-system. DT10 ansluts till hörapparatens audiosko och drivs av dess batteri.
Konecranes och Sensor Communications: Dan HellgrenNearguard – system som varnar om någon befinner sig i en trucks färdriktning.
Personal bär en ID-bricka på bältet. Varje truck har en basstation och en grafisk display som varnar.. Systemet är speciellt utformat för att minimera fellarm.
Boomslang: Johan CarlssonPFO One (Protective Fashion Object) – moderiktigt  larm-armband
Larmbandet har personlarm, GPS-positionering och GSM och kopplas till tre telefonnnummer. En smartphone-app ger mottagaren en länk att klicka på, med bärarens position.
Medfield och Prevas: Stefan KidborgStrokefinder R10 – strokediagnos. 
Använder ett stort antal mikrovågsnoder med låg intensitet. Det är kompakt nog för att användas i ambulanser och kan också användas för att övervaka patienter som ligger i riskzonen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)