JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storbritannien storsatsar på smarta elmätare
Den brittiska regeringen har beslutat bygga ett landstäckande datanät för smarta elnät, en satsning värd drygt 47 miljarder kronor. Ett statligt bolag ska hantera all information i nätet.
Storbritannien har lagstiftat om att alla landets cirka 47 miljoner hushåll ska förses med smarta elmätare senast år 2020. Men till skillnad från många andra länder har britterna beslutat att låta skattebetalarna bekosta utbyggnaden av nätet som ska koppla samman elmätarna, och dessutom låta ett statligt bolag ta hand om all information. Det skriver nyhetsbrevet Greentechgrid.

Elbolagen får därmed mindre att säga till om, och konsumenternas integritet värnas sålunda, resonerar britterna. Modellen har inte provats i något annat land i Europa. Utspelet kommer något överraskande med tanke på Storbritanniens spariver och i övrigt tajta budgetkrav.

Den brittiska regeringen har precis påbörjat upphandlingen av nätet, och räknar med att totalt spendera 4,6 miljarder pund, drygt 47 miljarder kronor. Enligt dokument inlämnade till EU rör det sig om sex olika upphandlingar - tre för nätutbyggnad i olika delar av landet och tre för driften av nätet. Sannolikt rör det sig om ett GSM/GPRS-nät, som bedöms bli billigast och mest lätthanterligt.

Teleoperatörer som vill erbjuda sina tjänster måste lova 100 procents täckning av hushållen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)