JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPDATERAD: Microchip ber öppenkodare om hjälp
Chipkit

UPPDATERAD:
Microchip ber
öppenkodare om hjälp

Microchip svarar nu på kritiken om brister i företagets 32-bitarsfamilj Chipkit. Företaget utlyser en tävling och lovar fria utvecklingskort till dem som utvecklar öppen källkod för de komponenter som saknas.
Utvecklare i ett forum kritiserade i förra veckan Microchips 32-bitarskortfamilj Chipkit för att den saknar öppenkodsversioner av viktiga mjukvarukomponenter. Kortfamiljen följer standarden Arduino, som i sig skyddas av en öppen källkodslicens. Utan öppenkod också för mjukvaran är plattformen enligt kritikerna en halvmesyr som utnyttjar intresset för öppen källkod men själv ger ett begränsat bidrag tillbaka.

Chefer och utvecklare på Microchip har nu slagit sina kloka huvuden ihop. Företaget erkänner problemet och föreslår en lösning.

– Vilka är mer lämpade att utveckla programvarustackarna än experterna i detta nätverk? skriver en microchiputvecklare när han presenterar nyheten på det forum där kritiken gavs.

– Vi är medvetna om att nätverket har varit, och är, en stor faktor bakom varför Microchip är framgångsrikt idag.

Detaljerna i tävlingen är fortfarande under utveckling. Tio stycken fria chipkitsatser kommer att delas ut och en prissumma på cirka 1000 dollar – efter skatt – från Microchip utlovas till var och en som först levererar en saknad mjukvarukomponent.

Till att börja med efterlyser Microchip programvarustackar för USB och Ethernet.

Ian Lesnet, som startade debatten, gör tummen upp för initiativet och adderar själv ytterligare 100 dollar till prissummorna från sitt företag Dangerous prototypes. Ytterligare donatorer har anmält sig och lovat pengar till potten.

Enligt Ian Lesnet är oron för konkurrensen med Atmel en viktig faktor för Microchips engagemang. Det handlar om kampen om morgondagens kunder. Atmel AVR är standardplattformen för öppenkortet Arduino – som gör succe.

– Microchip inser att de behöver öppen källkod om de vill kunna göra PIC till defactovalet för dagens hobbyister och studenter – som är morgondagens ingenjörer. Den kakan äter AVR upp för PIC just nu.

– Det handlar inte om några stora marknader idag, men tack vare Arduino kommer det antagligen att finnas betydligt mer erfarenhet av Atmel AVR bland framtidens ingenjörer, säger Ian Lesnet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)