JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HTML5-gränssnitt i svenskt inbyggt system
Martinsson Elektronik har kundprojekt där användargränssnittet är skrivet i webbläsarspråket HTML5. Framtiden för detta språk i IT-världen debatteras friskt. Men i inbyggda system har det alltså redan börjat införas.
Torbjörn Karlsson, Martinsson
Torbjörn Karlsson, Martinsson Elektronik
– HTML5 är ännu mer av open source och ännu mer av gör-det-själv tänk än Android, kommenterar Torbjörn Karlsson, produktchef på Martinsson.

– Det ger ännu mer kontroll till kunden. Det är ännu enklare att modifiera.

För att utveckla i Android eller i Linux krävs en utvecklingsmiljö. Men för att anpassa ett HTML5-gränssnitt behöver du i princip bara en texteditor. Grunden för HTML5 är scriptspråket javascript som körs direkt i webbläsaren. Som bonus är gränssnittet därmed dessutom plattformsoberoende.

Vilka kunder som använder Martinssons HTML5-lösning är ännu ej offentligt. Och företaget har ingen demonstration av tekniken på mässan Embedded Conference Sweden, som avslutas i Älvsjö idag.

 
Linux och QT är Martinssons standardlösning för gränssnitt idag. I morgon är det HTML5 och kanske även Android.
Istället demonstrerar företaget sin standardlösning av idag – QT på Linux. En kaffemaskin med eleganta gränssnitt både till kunden för att beställa kaffe med lagom styrka, och till personalen för underhåll.  Potentiellt är systemet också uppkopplat på mobilnätet för rapportering och till och med styrning – man kan via mobiltelefonen knacka på rören för att skaka bort kalkavlagringar.

Kaffemaskinen är så nära en mönstertillämpning för Android man kan komma – snyggt grafiskt gränssnitt parat med uppkoppling via mobilnätet.

Men systemet körs alltså i Linux, på grafikplattformen Qt.

Operativsystemet Android har ända sedan Google presenterade det uppmärksammats som en potentiellt relevant plattform för inbyggda system och inte bara mobiler. Och Martinsson har Android färdigimplementerat. Men företaget väntar fortfarande på att någon ska beställa det.

Torbjörn Karlsson är dock övertygad om att Androids dag kommer.

– Industrin är bland det mest konservativa som finns. Men Android kommer, det måste det göra. Hela världen drivs av mobiltelefoner.

Linux har blivit en industristandard och han tror det kommer att hända även Android – som bygger på Linux. Han tror att det som krävs för att Android ska komma in i industritillämpningar är att någon stor aktör tar det första steget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)