JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Regn ger brist på hårddiskar
De senaste månadernas kraftiga regn i Thailand med efterföljande översvämningar kan leda till brist på hårddiskar, rapporterar analyshuset IHS Isuppli.
I Thailand tillverkas cirka 25 procent av världens alla hårddiskar och landet är därmed näst största leverantör efter Kina. De värsta översvämningarna på över 50 år kan nu leda till en brist på hårddiskar under innevarande kvartal men även första kvartalet nästa år.

Både Western Digital och Toshiba har stoppa sin produktion av hårddiskar i Pathum Thaniprovinsen nära Bangkok.

Western Digital, som är världens största tillverkare av hårddiskar med 32 procent har 37 000 anställda och runt 60 procent av sin tillverkningskapacitet i landet.

Toshiba har betydligt färre anställda i Thailand, bara 3900, men de står för hälften av företagets produktion. Toshiba är fjärde störst på hårddiskar med 10,6 procent av marknaden.

Även Seagate, som är näst störst, har produktion av komponenter till hårddiskar i Thailand. Företaget har dock inte behövt stoppa produktionen.

IHS Isuppli påpekar att även två av branschens större underleverantörer finns i Thailand vilket kan ställa till leveransproblem. Det är Nidec som står för med än 70 procent av alla motorer till hårddiskar.

Den andra underleverantören är Hutchinson som gör mekanik inklusive upphängningsanordningar till armarna, har tvingats stoppa produktionen temporärt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)