JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skaparen av Lisp är död
John McCarthyJohn McCarthy dog 84 år gammal den 24 oktober. Han skapade det funktionella programspråket Lisp och räknas som en av grundarna av forskningsprogrammet Artificiell Intelligens.
Han föddes 1927 i Boston, blev doktor på Princetonuniversitetet som 24-åring och professor på Stanforduniversitetet som 35-åring, där han verkade under hela sina karriär.

1956 myntade han begreppet Artificiell Intelligens (AI) och grundade därmed det forskningsprogram som går ut på att få datorer att bete sig intelligent med hjälp av logiska och grammatiska regler.

Samtidigt skapade han programspråket Lisp, som dels etablerades som verktyg bland AI-forskare och dels var det första exemplet på ett så kallat funktionellt programspråk. Lisp var ett av de första högnivåprogramspråken och skapades 1958, ett år efter Fortran.

Varken forskningsprogrammet AI i dess ursprungliga form eller funktionell programmering har fått ett brett industriellt genomslag utanför universitetsvärlden.

1971 förärades han Turingpriset, datorvärldens nobelpris.

John McCarthy var en flitig debattör även utanför sitt expertområde. Här är hans webbsida med tankar kring hållbarhet och jordens resurser (länk). Här är 19 851 meddelanden från diskussionsforumet Usenet postade mellan 1995 och 2006 undertecknade med hans signatur (länk).

John McCarthy är det tredje namnet ur läroböckerna som går bort på kort tid. Steve Jobs datorfamilj Macintosh fungerade i universitetsvärlden som exempel på ergonomisk design av datoranvändargränssnitt. Dennis Ritchies programspråk C var ett huvudverktyg i undervisningen i operativsystem. Och John McCarthy:s programspråk Lisp introducerade studenter för forskningsområdet Artificiell Intelligens och för konceptet funktionell programmering.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)