JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KemI vill fasa ut flamskyddsmedlet HBCDD
Hexabromcyklododekan, HBCDD, fanns med bland de flamskyddsmedel som diskuterades inför revisionen av RoHS-direktivet. Inga nya ämnen kom dock med. Nu gör Kemikalieinspektionen en framstöt via den så kallade Stockholmskonventionen för att få slut på användningen.
– KemI kommer att fortsätta jobba för att ämnet helt fasas ut, utan undantag. HBCDD är ett syntetiskt ämne som både är miljö- och hälsofarligt och det finns fullgoda alternativ för brandskydd. I Sverige används idag andra alternativ men en snabb utfasning är viktig för att minska den mängd som byggs in i byggnader som isoleringsmaterial globalt, säger Maria Delvin på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

HBCDD är ett syntetiskt ämne som inte förekommer naturligt. Det används främst i Europa, USA och sedan 2008 även i Kina i stor skala för flamskydd av isoleringsmaterial i byggnader och fordon, men även för flamskydd av textil och elektronik.

Ämnet tas i hög grad upp av levande organismer, det stör reproduktionen och är giftigt för vattenlevande organismer. HBCDD hittas bland annat i djurliv i Arktis och i bröstmjölk. Ämnet nominerades till Stockholmskonventionen av Norge år 2008 för global utfasning.

Stockholmskonventionen är en överenskommelse mellan fler än 170 länder att samarbeta i kemikaliefrågor för att skydda vår hälsa och miljö. Vid Stockholmskonventionens möte nästa år ska ett beslut tas om ämnet ska fasas ut eller begränsas på annat sätt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)