JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinesisk superdator strömsnålast
Blue Light

Kinesisk superdator strömsnålast

Nationella superdatorcentrumet i Jinan har installerat en superdator med prestanda på topp-tjugo-listan, en strömförbrukning som halverar tidigare rekord, och en avancerad kylning. Den är byggd på en hittills ouppmärksammad kinesisk processor.
Superdatorn heter Sunway BlueLight MPP. Den består av 8 704 processorer av märket Shenwhei SW1600. En Shenwhei SW1600-processor har 16 kärnor och sägs kunna leverera upp till 140 Gflop/s när den körs i 1,1 GHz. Den tillverkas i 65 nm.

Den teoretiska topprestandan är 1,070 petaflop/s och den uppmätta maxprestandan på Linpack är 796 teraflop/s.

Kinas superdatorer innehåller allt fler egna komponenter
Blue Light  16-kärnan SW1600 är kinesisk. Ett blad har två.

Blue Light

Jinans kylteknik imponerar. Här går vätskan in och ut.
Sunwaydatorn drar 1,074 MW, vilket är hälften av den tyska petaflopsdatorn Blue Gene/P Jugene, som räknas som den mest energieffektiva cpu-baserade superdatorn idag.

Amerikanska superdatorforskare imponeras av Sunways kylsystem.

– Att få denna typ av kylning att fungera korrekt är mycket, mycket svårt. Detta berättar för mig att man tagit uppgiften på största allvar. Det här är kylteknik som skulle kunna skalas upp till exaflops. De är i matchen för att vinna, säger en superdatoringenjör till New York Times.

Kina har många superdatorprojekt i luften. För ett år sedan var en kinesisk superdator snabbast i världen. Den superdatorn använde processorer från amerikanska Intel och Nvidia.

I februari var budet från Kina att en kinesisk petaflop/s-superdator kallad Dawning 6000 byggd på processorn Godson 3B, skulle stå färdig 2012. Åttakärnan Godson 3B:s prestanda har angetts ligga i nivå med den som nu anges för 16-kärningen SW1600.

Det finns inget direkt samband mellan processorfamiljerna Godson och Shenwei, enligt projektledaren för Godson.

Att det nu plötsligt dyker upp en superdator byggd på en annan kinesisk processor än Godson kommer som en överraskning för många. Enligt Wikipedia är SW1600 tredje generationen av Shenwei. Den första generationen Shenwei släpptes år 2006. Den första Godsonprocessorn släpptes som prototyp 2002.

Här finns ett antal powerpoints om superdatorn Blue Light: länk.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)