JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HP bygger armserver
CalxedaUppstartföretaget Calxeda har fått vittring på en storkund för sin 32-bitars armprocessor – HP utvecklar en serverprototyp.
HP har inte annonserat skarpa produkter utan en prototyp som partners och kunder ska få en chans att klämma på – blir en armserver så strömsnål som det sägs?

HP satsar stort på liten elnota

HP:s calxedaprototyp är bara en liten del av en HP-satsning på att bli energiledande inom serverområdet. Projektet bedrivs i Houston, Texas – känt för Nasas kontrollcenter – och kallas passande nog Moon Shot.

Andra system kommer att använda Intel Atom och 64-bitars armprocessorer. Det är ett flerårigt projekt som också kan komma att inkludera framtidsteknik som memristorer och optisk kommunikation.

HP tror sig kunna spara in 89 procent av energin och 94 procent av golvytan, för vissa typer av laster, jämfört med dagens system.

Startpunkten för systemen är HP:s nuvarande system Proliant 6500 som stöder 16 stycken 10Gbit/s Ethernet och flashdisk.
De aktuella processorerna kallas Energycore och kommer att finnas i versioner med två och fyra Cortex A9-kärnor på mellan 1,1 och 1,4 GHz. På kretsen finns också en liten Cortex M3-handräckare, 4 Mbyte gemensamt L2-cache och anslutning till ett växlat nät på 80 Gbit/s.

Processorn stöder upp till tre Gbit Ethernetportar, fyra PCI Express-länkar och fem 3 Gbit/s-satagränssnitt.

Servern använder inte den omtalade 64-bitars armversion som är under utveckling, utan 32-bitars Cortex A9-processorer av idag.  Däremot ingår 64-bitarsprocessorn i Calxedas framtidsplaner.
 
Provexemplar av calxedaprocessorn ska finnas innan årets slut. Tidigt 2012 hoppas Calxeda ha processorer i produktion.

HP:s serverprototyp kallas Redstone och består av 2 800 calxedaprocessorer kallade Energycore Den ska vara klar i sommar.

Matchen är inte vunnen vare sig för Arm eller Calxeda. HP ska nämligen också ta fram prototyper av strömsnåla x86-servrar som jämförelse. Intel lanserade i mars en serverversion av sin atomprocessor. Dessutom ska HP ta fram prototyper av armservrar på processorer från andra tillverkare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)