JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanostruktur prisar nyfött nordiskt solcellsföretag

Black Silicon SolarNanostruktur prisar nyfött nordiskt solcellsföretag

Uppstartsföretaget Black Silicon Solar, med rötter i Danmark och Sverige, har placerat sig bland de sex främsta företagen vid tävlingen Cleantech Open 2011 i USA. Totalt var 25 miljöteknikföretag från olika delar av världen med i tävlingen.
– Produktidén bakom Black Silicon Solar är solceller som kan absorbera mer ljus än de traditionella, och som dessutom är billigare att tillverka, säger Hjalmar Nilsonne.

Hjalmar Nilsonne pluggar energiteknik på KTH i Stockholm. För ett år sedan hörde han om sin nuvarande kollega Rasmus Davidsens exjobb från det danska universitetet DTU. I dag äger de två Black Silicon Solar tillsammans.

Black Silicon Solars teknik bygger på nanostrukturer som fästs på solcellerna och som drastiskt förbättra ljusabsorptionen. Företaget hävdar att metoden gör att det blir mindre komplicerat, mindre tidskrävande och därmed billigare att tillverka solceller.

Nyligen ställde företaget upp i amerikanska Cleantech Open i Silicon Valley, dit 25 länder skickade sina vassaste miljöteknikföretag. Det nordiska företaget kom bland de sex bästa.
 
Tidigare i år kom dessutom Black Silicon Solar etta i den engelska affärsidétävlingen CleanTech Challenge. Hittills har företaget tagit hem 55 000 dollar i vinstpengar, vilket gått till olika omkostnader.

– Det är ett bra utgångsläge för Black Silicon Solar. Vi håller nu på att bygga en mer gedigen prototyp, för att verkligen kunna övertyga investerare, och vi siktar på en första finansieringsrunda under det andra kvartalet 2012, säger Hjalmar Nilsonne.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)