JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Falska komponenter orsakar kaos i USA:s försvar

Falska komponenterFalska komponenter orsakar kaos i USA:s försvar

Förfalskade komponenter har tagit sig in i en rad amerikanska vapensystem, ett faktum som nyligen uppmärksammades i en utfrågning i ett utskott i den amerikanska senaten. Många av komponenterna kommer från Kina och det amerikanska försvarsdepartementet ser ut att stå försvarslöst enligt senator Carl Levin, som ledde utfrågningen.
Med falska komponenter menas i det här fallet i första hand komponenter som lötts loss från skrotade produkter och sedan säljs som nya eller överskottspartier som inte förvarats på korrekt sätt. Det handlar inte om tomma kapslar eftersom försvarselektroniken testas rigoröst innan den levereras.

På hemsidan listar Carl Levis ett antal system som man misstänker innehåller falska komponenter, bland annat kretsar från Xilinx, Lattice och Fairchild. Det är allt från en IR-kamera på en av marinens helikoptrar och displayen som visar status i transportflygplanet C-27J till en isdetektor i det kommande flygplanet P-8A Poseidon, en Boeing 737 som modifierats för övervakningsuppgifter.

Farhågorna handlar nu om att tillförlitligheten inte går att garantera när man inte vet vad komponenterna varit med om.

Att falska komponenter är ett så stort problem inom försvarsmakten hänger samman med att militären i stor utsträckning använder civila komponenter som tillverkas under en förhållandevis kort tid. Militära produkter har som bekant längre livscykler vilket skapar problem när komponenterna inte längre kan köpas direkt från tillverkarna eller via de vanlig kanalerna.

I januari 2010 publicerade amerikanska myndigheter en studie kallad “Defense Industrial Base Assessment: Counterfeit Electronics”. 387 företag och organisationer som ingår i det amerikanska försvarsdepartementets, DoD:s, leverantörskedja hade tillfrågats. Det gäller allt från komponenttillverkare, kontraktstillverkare och komponentdistributörer till försvarsmaterielföretag.

Av rapporten framgår att antalet incidenter med falska komponenter ökat från 3868 stycken år 2005 till 9356 stycken år 2008. Kina pekas ut som det land varifrån det kommer överlägset mest falska komponenter.

I en egen undersökning har senatsutskottet Senate Armed Services Committee (SASC) tittat på 1800 fall med falska komponenter från de senaste två åren. 100 av dessa studerades närmare och i 70 procent av fallen spårades ursprunget för komponenterna till Kina. Större delen av de övriga spårades till återförsäljare i Storbritannien och Kanada som är kända för att erbjuda komponenter från Kina, skriver senator Carl Levin.

Dokumentationen från utfrågningen finns här: (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)