JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vågkraften har mer att ge
Att vågor innehåller mycket energi är en självklarhet men hur man på ett optimalt sätt omvandlar det till elektricitet är inte lika enkelt. En avhandling vid Uppsala universitet visar att man genom att placera en boj på vajern som förbinder generatorn och flytbojen kan öka verkningsgraden till 80 procent.
Avdelningen för elektricitetslära på Uppsala universitet drog igång utvecklingen av ett vågkraftskoncept år 2002. Konceptet som kallas Lysekilsprojektet är baserat på en direktdriven linjär generator kopplad via en lina till en boj vid ytan. 2006 installerades det första aggregatet vid testanläggningen strax utanför Lysekil. Sedan dess har ytterligare åtta aggregat (L2-L9) sjösatts samt ett undervattensställverk och effekt har levererats till land.

Doktoranden Jens Engströms har studerat ett koncept där det mellan bojen vid ytan och generatorn vid botten finns en sfär med neutral flytkraft placerad. Syftet med den extra kroppen är att dess egenvikt samt hydrodynamiska tröghet ska öka trögheten i systemet och därigenom påverka egensvängningsperioden.

Resultat från hans avhandling visar att systemets egensvängningsperiod kan anpassas till typiska perioder för svenska vågklimat. Simuleringar av tvåkroppsmodellen visar att systemet kommer i resonans och ger en kraftig ökning i energiomvandlingseffektivitet med upp till 80 procents energiomvandling med tvåkroppsystemet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)