JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart ryker riktnumren
Det snabba genomslaget för mobiltelefonin har fått Post- och telestyrelsens (PTS) att fundera på vad som ska ske med det fasta telenätet. En av förändringarna är att riktnumren avskaffas. Men det kostar miljarder och kommer att ta många år.
– Dessa har spelat ut sin roll. Ut­ifrån remissvaren och diskussionen med aktörerna är det ett steg i rätt riktning att ta bort riktnumren. För abonnenten blir det mer flexibelt. Man är inte fast vid en viss terminal, säger Bo Martinsson på PTS till Dagens Nyheter.

Han har lett den projektgrupp som utrett frågan som nu presenteras i rapporten ”Behov av en framtidsinriktad telefonnummerplan”.

Idag finns 13 miljoner mobilabonnemang i Sverige vilket kan jämföras med endast 2,5 miljoner privata fasta abonnemang, vilket i det närmaste är en halvering under den senaste tioårsperioden.

I rapporten skissa på två alternativ som båda innebär att riktnumren försvinner, men i det ena fallet kommer den som slår numret kunna se om det går till en fast eller mobil telefon.

För abonnenterna kommer förändringen att innebära ett man alltid måste slå hela numret inklusive ”riktnummer”. Dessutom kommer det att bli en dyr reform.

När en liknande utredning gjordes av PTS för tio år sedan hamnade notan på 9,4 miljarder kronor, vilket i dagens penningvärde motsvarar drygt 11 miljarder kronor, skriver Dagens Nyheter.

Åtta miljarder av dessa uppskattades företag och organisationer få stå för. Operatörernas gemensamma kostnad beräknades till 1,3 miljarder. Resten – uppemot 100 miljoner kronor – behövdes enligt bedömningen för en informationskampanj till allmänheten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)