JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei köper USA-kretsar för 40 miljarder
I vad som måste betecknas som en amerikansk charmoffensiv skickade det kinesiska telekombolaget Huawei ut ett pressmeddelande i fredags om att företaget under de kommande tre åren ska köpa halvledarkretsar för 6 miljarder dollar, cirka 40 miljarder kronor, från Qualcomm, Broadcom och Avago.
Huawei har haft det svårt att ta sig in på den amerikanska marknaden, misstron mot det kinesiska företaget har varit massiv. Många amerikaner ser Huawei som den kinesiska armens förlängda arm och senast i februari hindrades Huawei från att köpa patent från det amerikanska serverföretaget 3Leaf Systems, med hänvisning till att detta skulle medföra ett allvarligt hot mot amerikanska datanätverk.

I oktober i fjol hindrades Huawei från att ens delta i budgivningen för ett larmkommunikationsnät. Tidigare har Huawei förgäves försökt köpa Motorola och 3Com.

I pressmeddelandet från i fredags (länk) påpekar Huawei att affären direkt och indirekt skapar tiotusentals jobb i USA.

Sedan Huawei etablerade sig i USA år 2001 har företaget slutit avtal med 280 amerikanska företag till ett värde av över 30 miljarder dollar. Det omfattar allt från mjukvara, komponenter, och kretspaket till tjänster. Under fjolåret ökade inköpen i USA med 8 procent, skriver Huawei i pressmeddelandet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)