JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. WEEE-dom: Det räcker med ursprungsmärkningen
Måste el- och elektronikprodukter som tagits in via något EU-land för att sedan säljas i Sverige märkas om med den svenska importörens namn? Ja, anser Naturvårdsverket och hotade El-Giganten med ett vite på 5 miljoner kronor. Nej, svarade El-Giganten. Det räcker med den ursprungliga märkningen. Nu har Mark- och miljödomstolen dömt till El-Gigantens favör.
Det är inte helt lätt att tolka WEEE-direktivet (EU:s direktiv för producentansvar för elektriska och elektroniska produkter ) och den svenska implementationen i form av WEEE-förordningen. WEEE trädde visserligen i kraft redan den 13 augusti 2005, och Sverige har ett väl fungerande system för att samla in el- och elektronikavfall. I varje fall samlar vi svenska in betydligt mer el- och elektronikavfall än i många andra EU-länder (länk).

Men precis som förutspåddes när direktivet infördes krävs ett domstolsutslag för att avgöra hur det ska tolkats. Nu har Mark- och miljödomstolen i Nacka satt ner foten när det gäller tolkningen av vad som menas med att ”släppa ut på marknaden” och vem som ska räknas som producent.

Naturvårdsverket hävdade att El-Giganten Grossist AB, som är det företag som importerar de varor som säljs i El-Gigantens butiker, ska räknas som producent trots att varorna kommer från andra EU-länder. Därmed skulle företaget vara tvunget att märka alla produkter så att det går att se vem som ska stå för skrotningskostnaden.

El-Giganten Grossist ansåg att det var ett orimligt krav, alla förpackningar måste öppnas, och varorna förses med en ny etikett. Dessutom handlade det om så kallad parallellimport, dvs import av varor som redan satts på marknaden i ett annat EU-land, och därmed behövs ingen ytterligare märkning.

Efter att ha gjort upprepade inspektioner och haft en dialog med El-Giganten utfärdade Naturvårdsverket ett försäljningsförbud den 7 juli 2010, med ett vite på 5 miljoner kronor, som krävde att El-Giganten skulle förse alla de produkter som företaget säljer med ny märkning.

El-Giganten överklagade och ärendet hamnade hos domstolen i Nacka. Dom föll den 3 februari och ingen av parterna har överklagat. Därmed har domen vunnit laga kraft.

Mer information inklusive domslut finns på Naturvårdsverkets hemsida (länk).

Tilläggas kan att WEEE-direktivet är under revidering. Rådet och EU-Parlamentet enades den 20 december i fjol om ett reviderat direktiv som nu ska implementeras i svensk lagstiftning (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)