JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Superdatorspråk anpassas för inbyggnad
Den kommande versionen av parallellprogrammeringsspråket OpenMP kommer att vara bättre anpassat för användning i multikärnor, hårdvaruacceleratorer och inbyggda system.
OpenMP är ett högnivåspråk för parallellprogrammering. Idag används det huvudsakligen för att programmera parallella superdatorsystem. Språkets språkråd vill nu anpassa språket för att det ska få en flitigare användning i robotik, automation, fordonselektronik, flyg och bioteknik.

En av nyheterna är att det blir möjligt för  kodutvecklaren att markera källkod som är avsedd att köras i en hårdvaruaccelerator.
 
OpenMP ska också få ett bättre stöd för felhantering – språket ska stödja strategin att spana efter villkor som indikerar fel, och vid sådana villkor smärtfritt kunna avsluta en process.

Utvecklaren ska erbjudas en större kontroll över vilka trådar som ska exekveras var. Det kallas trådaffinitet och innebär exempelvis att utvecklaren kan nåla fast en programtråd till att köras på en viss kärna i multikärnan.

I programkoden ska det göras en tydligare åtskillnad mellan vilka data som har med algoritmen i sig att göra, och vilka som handlar om egenskaper hos hårdvaran som programmet körs på. Detta ska ge mer ett mer deterministiskt beteende och vara enklare att använda. Dessutom ska det spara minne och minnesbandbredd.

Dessutom ska uppgifter (tasks) få en rikare funktionalitet.

Och så ska Fortran 2003 stödjas. Det låter inte som en inbyggnadsnyhet eftersom Fortran huvudsakligen är ett superdatorspråk. Men en av de mer populära möjligheterna i OpenMP är att den tillåter utvecklaren att integrera kod skriven i elektronikspråket C med Fortran – det finns alltså en potential för Fortran att växa över till inbyggnadsvärlden via OpenMP.

OpenMP-konsortiet efterlyser just nu återkoppling från alla existerande och potentiella intressenter som känner sig manade – hur kan nästa version av OpenMP förbättras?

OpenMP firar 15 år i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)