JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikens kemi kartlagd

Elektronikens kemi kartlagd

Vad innehåller egentligen elektroniken? Frågan kan synas enkel men gräver man lite djupare hittar man i princip alla fasta ämnen i det periodiska systemet med undantag för radioaktiva dito. Det framgår av rapporten ”Kemiska ämnen i elektroniska komponenter” som Kemikalieinspektionen (KemI) publicerat.
Målet med rapporten är att öka kunskapen om innehållet av kemiska ämnen i elektronikkomponenterna. Rapporten innehåller ingen riskbedömning av ämnena utan är en redovisning över vilka ämnen som används i komponenterna. Ökad kunskap om kemiska ämnen i elektronik har också en direkt användning i utveckling av de regelverk som är specifikt inriktade mot denna varugrupp, i synnerhet RoHS-direktivet.

De ämnen som redovisas kommer att tillföras KemI:s databas kallad Varuguiden som finns på myndighetens webbplats.

Det är de två branschrävarna Lars-Gunnar Klang och Vidar Wernöe som hållit i spadarna och som också författat rapporten.

I rapporten förklarar de på ett pedagogiskt sätt hur det går till att konstruera och tillverka elektronik liksom hur den svenska elektronikbranschen ser ut. Därefter dyker författarna ned i de olika komponentslagen inklusive mönsterkort, lod, lim och efterbehandlingar.

För varje komponentslag får läsaren en kort förklaring till funktionen innan författarna tar itu med att dissekera den kemiska sammansättningen.

De komponenter som visade sig vara svårast att undersöka är de som kan klassas som ”halvfabrikat”, exempelvis mönsterkort, displayer och moduler, där tillverkaren köper delar som monteras ihop till en specifik elektronikkomponent.

Hela rapporten på 90 sidor kan laddas hem här (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)