JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kontrollerar plasttransistorns tröskelspänning
Loïg KergoatForskarna i organisk elektronik vid Linköpings universitet har tagit ytterligare ett steg mot integrerade kretsar som kan tillverkas med billiga tryckpressar. Det är Loïg Kergoat som visat att tröskelspänningen i transistorn som tillverkats av polymerer kan kontrolleras med stor precision.
– Nästa steg är nu att kombinera flera transistorer till en komplementär krets, en byggsten i framtidens mycket strömsnåla logiska kretsar, säger Loïg Kergot i ett pressmeddelande.

För ett knappt år sedan lyckades hans kollega Lars Herlogsson tillverka fullt fungerande fälteffekttransistorer (länk) med hjälp av polymerer – plaster som produceras storskaligt i industrin. Transistorerna är förhållandevis snabba och kan dessutom drivas med små tryckta batterier vars spänning ligger runt 1 volt.

Det gör plasttransistorer, eller organiska transistorer som de också kallas, väl lämpade för tryckt elektronik.

Nu kommer ännu ett genombrott från samma forskargrupp som leds av Magnus Berggren, professor i organisk elektronik.

– Resultaten innebär att vi mycket exakt kan kontrollera en av de viktigaste egenskaperna i våra transistorer, vilket har stor betydelse när vi skall bygga kretsar av olika slag, säger Magnus Berggren i ett pressmeddelande.

Loïg Kergoat har provat olika material på gate-elektroden vilket successivt flyttat tröskelspänningen. Han har testat med guld, nickel, koppar, titan, aluminium och kalcium. De andra elektroderna har hela tiden bestått av guld.

Genom att byta från guldelektrod till kalcium har han exempelvis minskat tröskelspänningen med så mycket som 0,9 V. Det material som annars visat sig ge en tröskelspänning närmast noll är titan.

Forskningen har bedrivits i samarbete med en forskargrupp vid Université Paris Diderot, Paris 7, där Magnus Berggren varit gästprofessor 2009–2011. Resultaten har nu publicerats i den högt rankade tidskriften PNAS, Proceedings of the National Academy of Science of the USA.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)