JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stuxnetattacken startade redan 2008
Tidningen New York Times gör nya avslöjanden om Israels och USA:s attack på den iranska upparbetningsanläggningen i Natanz.
Redan 2008 skickade amerikanerna och israelerna in sin första fientliga programkod i iraniernas uranupparbetniningsanläggning i Natanz. Koden var en spejare som kartlade hur datanätet såg ut i Natanzanläggningen. Den informationen användes senare av sabotageprogrammet Stuxnet när det infiltrerade datorer och styrdatorer.

Det berättar tidningen New York Times i en artikel som ger nya detaljer om sabotageprogrammet Stuxnet som väckte stor internationell uppmärksamhet när det upptäcktes år 2010. New York Times har fått sin information via anonyma källor.

Amerikanerna refererade till attacken på Irans atomprogram som Olympic Games och Stuxnet kallades för The Bug.  

Stuxnet var ett ovanligt komplext virus och forskarna spekulerade snabbt att en stat måste ligga bakom det. Det är det första bekräftade virus någonsin som attackerat programvara för PLC:er – styrdatorer för industriella system.

Experternas analys av Stuxnet blev en följetong under 2010 och 2011. Till slut stod det klart att Stuxnet var programmerat att sabotera ett och endast ett mål: centrifugerna på Irans uranupparbetningsanläggning i Natanz.  

Stuxnet blev en väckarklocka för automationsindustrin som var dåligt förberedd på möjligheten att styrsystem skulle kunna attackeras av datorvirus.

Det finns olika uppgifter om hur stor skada Stuxnet anställde. En siffra som redovisats är att 1000 centrifuger gick sönder. Sabotageprogrammet lurade dem att snurra på bristningsgränsen och rapporterade samtidigt till centralen att inget extraordinärt pågick.

De iranska teknikerna drog till slut ner stolar till centrifugkammaren för att med egna ögon bevaka vad som skedde med centrifugerna – de slutade lita på sina instrument när centrifugerna fortsatte att gå sönder utan förvarning och av obegripliga skäl. Det berättar NYT.

Enligt New York Times var det USA som tog initiativet till Stuxnetattacken. Syftet påstås ha varit att övertala Israel att avstå från att bomba Natanz.

Stuxnetattacken inleddes år 2008 med att ett spanarprogram inflitrerade Natanz. Senare introducerades Stuxnet och programmerades att i olika attacker förstöra centrifuger på anläggningen.

Stuxnet kom till allmänhetens kännedom år 2010 när det började infektera datorer på Internet. NYT avslöjar nu att det aldrig var meningen att Stuxnet skulle komma ut på Internet. Det berodde enligt NYT på en bugg, som var Israels fel.

Attacken pågår fortfarande, enligt de anonyma källorna till NYT.

Redan år 2009 – innan de riktigt stora sabotagen av centrifuger inleddes, och innan Stuxnet var allmänt känt – avslöjade New York Times att USA var i färd med en attack på centrifugerna i Natanz.

Tidningen skrev inte att sabotaget skedde genom fientlig programkod, men med facit i hand är det uppenbart att artikeln från januari 2009 beskriver Stuxnetattacken.

NYT har skrivit om Israels och USA:s Stuxnetattack i artiklar publicerade år 2009, år 2011 och år 2012.

I morgon utkommer en bok om attacken. Den senaste artikeln i NYT bygger på den boken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)