JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Projekt ska DNA-märka chips

DNAProjekt ska DNA-märka chips

New York-företaget APDN och forskningsinstitutet S3IP ska testa teknik för att DNA-märka elektronikkomponenter med sikte mot kommersialisering. Distributören SMT medverkar i ett 18-månaderstest.
Syftet med tekniken att det ska bli svårare att prångla ut falska elektroniska komponenter på marknaden.

APDN och S3IP ska forska på nya metoder för att stoppa in biologisk arvsmassa (DNA) i olika substrat, och sedan använda DNA:t för autentisering. Företagen hoppas kunna få anslag för att testa märknings- och avläsningsmetoder.

De tyckte det var rätt tid att slå till nu eftersom militärindustrin söker med ljus och lykta efter nya metoder att bekämpa falsk elektronik, som sägs översvämma både den civila och den militära marknaden.

S3IP (Small Scale Systems Integration and Packaging) är en forskningsinstitution med band till akademin, myndigheter och branschen. En av avdelningarna fokuserar på elektronikpaketering.

APDN (Applied DNA Sciences) har kommersiella produkter för DNA-märkning och -avläsning redan idag. De är baserade på DNA från växtriket och används inte bara för att avslöja falsk elektronik, utan också för att upptäcka stöld och bedrägeri. Produkterna heter Signature DNA och Smart DNA.

APDN klipper sönder DNA, och blandar ihop segmenten till en garanterat unik DNA-sträng som sedan läggs in i bläck, trådar, lack, laminat eller metallplätering.

I fjol testades företagets teknik av Defense Logistics Agency som hanterar merparten av USA-militärens inköp av elektronikkomponenter. Alterachips märktes med DNA-bläck.

I februari startade fas två av testet. Distributören SMT testar under 18 månader tekniken över hela sin försörjningskedja.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)